tiistai 13. joulukuuta 2011

Lucian päivä ja Lussekatter


Tänään vietetään Lucian päivää. Itse kun olen asunut ruotsissa ja käynyt kouluni ruotsinkielellä niin tämä kyseinen päivä on jokavuotinen odotettu perinne. Itsekkin olin pienenä tyttönä koulun lucia neito ja viime vuonna sainkin jo ihailla kun oma pikkuiseni oli päiväkodin valonkantajana.



Viime vuonna oli tarkoitus mennä Helsingin tuomiokirkon portaille ihailemaan lucianeitoa mutta sillon tais olla niin hirveä pakkanen että se reissu jäi tekemättä.
Tänä vuonna ei tarvitse ainakaan pakkasukon puremaa pelätä. Päinvastoin...niskaan saattaa sataa vettä kaatamalla niinkuin eilen.

Perinteisestihän lucian päivänä kuuluisi leipoa "lussekatter", "lussebullar" tai ihan vain sahramipullia. Näiden pullien erikoisuushan on muoto ja sahrami joka antaa pullille pääasiassa vain keltaisen värin.


Tässäpä vielä ohje pullien tekoon:

50g hiivaa

150g voita

5dl maitoa

250g rahkaa, kermaviiliä, cream fraicea tai jogurttia

1 muna

1g saframia

½tlk suolaa

1,5-3dl sokeria

n.17dl vehnäjauhoja


  1. Murenna hiiva kulhoon
  2. Sulata rasva esim. kattilassa. Lisää maito, sekoita ja lämmitä haaleaksi
  3. Kaada osa taikinasta (eli osa maidosta ja sulatetusta voista), hiivan päälle ja sekoita kunnes hiiva liukenee. 
  4. Lisää loppu taikina, rahka, munat, sahrami, sokeri ja suola.Lisää suurinosa jauhoista niin että taikina irtoo kulhon reunoilta. Peitä kulho ja anna nousta noin 30 minuuttia.
  5. Laita taikina kevyesti jauhotetulle työalustalle. Työstä taikinasta sileä ja kiiltävä. Jaa taikina viiteen osaan. Tee jokaisesta osasta 10 pullaa jotka muptoilet n.20cm pitkiksi pötköiksi ja näistä muotoilet pullat. Aseta pullat sitten pellille ja paina rusinat kunnolla kiinni. Anna vielä nousta liinan alla kunnes pullat jopa kaksinkertaistunut (20-30 minuuttia)
  6. Sivele pullat munalla
  7. Paista pullia uunin keskitasossa 225 asteessa noin 8 minuuttia.
  8. Anna jäähtyä ja S-Y-Ö


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti